Zakelijke kleding

Het belang van zakelijke kleding, of What not to wear…?

Sommige bedrijven en instellingen hebben een dress code. Dat geeft duidelijkheid over wat men verwacht wordt in het kader van het werk te dragen. Wanneer er geen dress code is, wordt dat al ingewikkelder. De dress code verschilt natuurlijk per bedrijfstak en per bedrijf, en het hangt ook af van de functie die iemand bekleedt.

kleren

Maar er zijn enkele algemene regels voor zakelijke kleding, zoals: schone en hele kleren, geen schreeuwende kleuren, make-up met mate, geen zichtbare piercings of tattoos, geen te diep uitgesneden decolletés. Wanneer je twijfelt, heb je het antwoord al: je bent een professional en zo moet je er ook uitzien.

Er zijn een heleboel verschillende soorten “dress codes”: casual, smart casual,business casual, business attire, wandelkostuum, tenue de ville, en dan heb je nog smoking, rok en jaquet. Wanneer draag je wat, en wat houdt het nou precies in? Wat voor schoenen kun je wel en niet dragen, bij welke gelegenheid? Wanneer ben je overdressed, en wanneer ben je underdressed?

Nederlands is ook wat dit betreft weer te zeggen: wat maakte het nou uit, het gaat toch om mij en niet wat ik aanheb? Wellicht dat dit opgaat voor mensen die een binnenfunctie hebben in een bedrijf en niet met klanten in aanraking komen. Maar zodra dat anders is, zijn dit soort zaken wel degelijk van belang. Bedenk daarbij dat je zelf wel kunt denken dat het niet uitmaakt, maar de andere kant kan daar heel anders over denken.