Eten en drinken kunnen we allemaal, daar is geen hulp bij nodig. Hoe, is een andere vraag. Bij zakelijke etiquette horen het beheersen van tafelmanieren. Welke vork en welke mes horen bij welke gerechten? Welk glas bij welke wijn? En is het bordje links of het bordje rechts van u? Wanneer kan ik beginnen met eten: moet ik wachten tot iedereen is opgeschept? Wat doe ik met mijn servet en mijn bestek tijdens en na het eten? Wat doe ik met mijn telefoon en sleutels?
Naast deze tafelmanieren is ook een zekere kennis van wijnen en gerechten handig; dat laat op zichzelf al een mate van “beschaving” zien. Van u wordt niet verwacht een wandelende wijnencyclopedie te zijn, maar het niet kennen van het verschil tussen bordeaux en bourgogne is iets anders; net als het niet weten dat een biefstuk niet van een varken komt, om maar iets te noemen.
Wel handig – of beter, gewenst – dat u zich op het terrein van tafelmanieren en basale kennis van wijn en gerechten thuis voelt, zodat u bij zakelijke etentjes geen flater slaat…
Maar eten en drinken is meer dan dat: het is een sociaal element in de relatie met een klant. Wordt het een broodje kaas met een glas melk of een driegangendiner in een goed restaurant? Wanneer kun je over zaken praten? Welke niet-zakelijke onderwerpen kun je beter vermijden? Wie betaalt de rekening? Allemaal zaken die minstens zo belangrijk zijn.
Dit soort zaken kunnen “op het droge” geoefend worden, of in het echt in een restaurant.